top of page

„Starea de bine este obiectivul meu–terapii pentru copiii cu dizabilitati” pentru peste 50 de copii

Updated: Jul 31, 2023

Fundatia pentru copii Sansa la Viitor a inceput in luna septembrie 2021 proiectul „Starea de bine este obiectivul meu – terapii pentru copiii cu dizabilitati” pentru peste 50 de copii cu afectiuni psiho-neuromotorii ce provin din familii defavorizate, pentru recuperare si dezvoltare, iar acum a ajuns la final.


Proiectul a fost derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor si finantat prin programul „In Stare de Bine”, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.


Rezultatele au fost peste masura asteptarilor, ceea ce dovedeste ca proiectul a avut un real succes.

In Romania este o mare nevoie de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilitati decontate prin Casa de Asigurari, dar centre care ofera astfel de servicii sunt foarte putine si multi parinti fac eforturi financiare uriase pentru a sustine terapiile de care au nevoie, iar altii renunta pentru ca nu au resurse, soarta celor mici fiind pecetluita. Motive pentru care fundatia a primit un numar mare cereri pentru inscrierea in acest proiect.



Prima etapa a proiectului a constat in evaluarea fiecarui copil de catre specialittii fundatiei si li s-a întocmit un plan de tratament specializat pentru a beneficia de terapii personalizate pentru nevoile fiecaruia. Multi dintre ei erau nonverbali sau cu dificultati de exprimare, de reproducere a anumitor sunete, cu mobilitate redusa, tonus muscular scazut, cu un nivel de anxietate ridicat si aveau reale dificultati de comunicare si socializare.

In functie de nevoile fiecaruia, copiii au participat la sedinte de kinetoterapie, masaj terapeutic, ergoterapie, logopedie, consiliere psihologica, terapie ABA, “Atelierul Prieteniei” si Terapii si Activitati Asistate de Animale.


In cele 6 luni de terapii, multi copii au facut progrese spectaculoase, dar toti au castigat enorm la capitolul socializare. Activitatile de grup au reusit sa le reduca anxietatea si ii invete ce inseamna prietenia si care este puterea zambetelor. Si parintii au fost inclusi in terapiile proiectului prin grupurile de suport sustinute de terapeuti. Si astfel, problemele impartasite si-au gasit raspunsuri si soluții, anguasele diminuate si mugurii increderii au incoltit odata cu venirea primaverii. Acum, parinti si copii, par ca apartin unei singure familii, familia celor care stiu ce e durerea, dar si cum sa se bucure de lucrurile simple. Cu totii au descoperit un mediu cald, prietenos care i-a ajutat sa aiba aceste rezultate, pe care atat terapeutii, cat si parintii le considera minuni.


„Pasii sunt uneori mici, dar pentru ei sunt uriasi, iar cu fiecare achizitie creste si stima de sine, ceea ce reprezinta o baza solida pentru noi achiziții. Orice noua abilitate castigata le da incredere ca pot mai mult, iar alaturi de terapeuti pasesc in siguranta pe taramul noilor provocari.”, spune Luminita Tabaran, terapeut si logoped in cadrul proiectului.


Pe parcursul celor 6 luni, in cadrul proiectului a mai fost derulat un program de informare in scoli „Suntem diferiti, dar toti suntem copii!”, care a avut ca scop intelegerea dificultatilor prin care trec copiii cu dizabilitati, sensibilitatile lor, dar si dorinta acestora de apartenenta la grupurile din care fac parte si nevoia de prietenie si intelegere din partea celor din jur. Peste 1000 de elevi din clasele I-VIII au aflat aceste lucruri de la terapeutii fundatiei si au inteles ca si acesti copii merita o sansa, o vorba buna si... un prieten, care ar putea fi chiar unul dintre ei!

Toata aceasta munca depusa de echipa de specialisti a fundatiei va fi celebrata printr-o serbare, la care vor participa copiii inclusi in proiect si parintii acestora, in cadrul careia cei mici vor primi diplome de super-eroi pentru puterea si ambitia de care au dat dovada pe parcursul celor 6 luni de terapie.

E minunat cand poti aduce zambete sincere pe chipurile celor greu incercati si poti vedea cum se recupereaza pas cu pas. Nu se poate descrie in cuvinte multumirea noastra, a tuturor celor implicati, cand vedem evolutia celor 50 de copii de la inceput pana astazi.


Povestea Fundatiei pentru copii Sansa la Viitor a inceput intr-o seara de mai a anului 2014, seara care a dat startul maratonului a doi parinti de a sustine lupta lui BMic. O luptă grea pentru un pui de Om, cu 1% sanse de supravietuire, o lectie de ambitie, vointa si putere, din care cei doi parinai si-au luat sursa de rabdare si incredere ca totul va fi bine, de care aveau atata nevoie. Ei doi, ca oameni mari, au invatat asta de la un Om Mic, caruia i-au cerut un singur lucru: SA CREASCA MARE! Prin aceasta lupta pe care ei o castiga, an de an de 7 ani, au realizat ca se poate si in ROMANIA. Avand in vedere ca, la externare, dupa 11 luni de spitalizare, fisa lui DANI prezenta 23 de diagnostice, ca parinti, si-au pus intrebarea „Si acum ce facem?”. Raspunsul nu a intarziat sa apara, astfel ca, in anul 2017 au infiintat Fundatia pentru copii Sansa la Viitor prin care si-au propus sa schimbe viitorul in bine pentru fiecare copil cu probleme psiho-neuromotorii. Isi doresc cu ardoare sa schimbe sintagma ˶De cele mai multe ori ne confruntam cu o situatie tragica, aceea de a ne hrani cu amintirea unui COPIL, pentru care nu am putut face mai MULT.ʺ - pe scurt, povestea lor de viata i-a determinat sa pornească pe acest drum, in care scopul lor este sa fie alaturi celor in nevoie, sa-i sustina, sa-i ducă spre victoria de a-si vedea copilul invingator – SA CREASCA MARE! Pana acum, Fundatia a implementat cu succes mai multe proiecte, dintre care: “Sa pasim cu D.A.N.I.” finantat de Metropolitan Life, implementat de United Way Romania (2019), “Sa pasim cu D.A.N.I.” finantat de StartONG, implementat de Asociatia Act for Tomorrow (2019), „Daruri de Craciun pentru toti copiii!” finantat de StartONG, implementat de Asociatia Act for Tomorrow (2021), multumita carora, 6 copii au beneficiat de sedinte de recuperare psiho-motorie, n urma carora au dobandit importante achizitii psiho-motorii, acestia recuperandu-se in proportie de pana la 80%, in functie de fiecare caz in parte, iar 40 de copii s-au bucurat de magia Sarbatorilor de Craciun alaturi de prietenii lor din Fundatie, cat si de parinti si de echipa fundatiei.

Despre Programul În stare de bine Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro. Despre Kaufland România Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro. Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.


8 views0 comments
bottom of page