top of page

Prematuritatea

Updated: Jul 31, 2023

Conform statisticilor in Romania, la fiecare 30 de minute se naste un copil prematur, astfel ca 10% din copiii care vin pe lume au varsta gestationala mai mica de 37 de saptamani.

Prematuritatea reprezinta nasterea unui copil mai devreme decat este considerat a fi normal. Un prematur este un nou-născut care a venit pe lume inainte de 37 de saptamani, considerand ca durata normala a unei sarcini este de 40 de saptamani.

Nasterea prematura poate fi determinata de o multime de factori, printre care amintim: conditii socio-economice precare, nutritie deficitara, infectii, hemoragie, preeclampsie sau un nivel ridicat de stres, etc., insa exista situatii cand nu se poate determina cauza care a condus la nasterea prematura.

Semnele particulare ale copilului născut prematur: greutatea scazuta, circumferinta craniană crescuta in raport cu cea a taliei, urechile sunt pozitionate mai jos, tegumentul subtire care permite observarea vaselor de sange, pielea prezinta pliuri, musculatura are aspect flasc, activitatea spontana este scazuta, testiculele nu sunt coborate, organele genitale feminine nu sunt complet dezvoltate, etc.


Este important ca nou-nascutul prematur sa beneficieze de o echipa medicala multidisciplinara, astfel stabilindu-se un plan de interventie optim, pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a copilului.



Campanie de informare si constientizare in cadrul proiectului "Prematurii de azi, viitorul de maine!" derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile .




23 views0 comments
bottom of page