top of page

Maria si Andrei, o frumoasa prietenie legata prin terapie

Updated: Nov 24, 2023

Terapia nu este doar locul unde copiii speciali vin ca sa isi infranga diagnosticele ce le-au stigmatizat viata, ci si locul unde se pot lega frumoase prietenii. Pentru unii dintre ei, terapia devine acel moment din zi asteptat cu nerabdare, asa cum este si in cazul a doi dintre eroii nostri, Maria si Andrei. Dar mai intai, sa ii cunoastem.

Maria are 14 ani si sufera nu de unul, ci de doua sindroame genetice extrem de dificile, Down si Charchot Marie. Cu toate acestea, Maria este o fetita zambareata, respectuoasa si o adevarata gospodina, dupa cum recent, ne povestea mamica ei. Este atat de constiincioasa, incat rareori rateaza o sedinta de terapie si, de cand s-a imprietenit cu Andrei, parca a devenit si mai pasionata de intalnirile saptamanale cu terapeutii nostri.

Andrei este ceva mai mic, are 13 anisori si sufera de autism atipic. A devenit trademark-ul sau ca atunci cand intra in centru, sa se asigure ca toate usile cabinetelor sunt inchise si astfel, toata lumea din centru stie ca a trecut Andrei pe aici. Desi usor timid si cu ceva mai multe retineri intr-ale socializatului, se pare ca a reusit sa lege o frumoasa prietenie cu Maria si de cate ori vine pe la noi, nu rateaza nicio ocazie sa ne intrebe ce face amica lui.

Miercuri, a fost o zi speciala pentru amandoi, deoarece au reusit sa se revada dupa ceva vreme in care nu s-au mai intalnit, iar Andrei a asteptat-o pe Maria in sala de terapie cu un trandafir alb, deoarece cu o zi inainte fusese ziua ei de nume.

Usor rusinata, dar vizibil incantata, Maria l-a luat in brate si i-a multumit pentru frumosul gest. Pentru noi a fost un moment extrem de emotionant, deoarece astfel de clipe ne dau speranta ca viata poate fi buna si frumoasa si pentru acesti copii, care merita atat de multa intelegere si afectiune din partea noastra, a tuturor.

Mai jos am reusit sa imortalizam frumosul moment si dorim sa il impartasim si cu voi, deoarece aceste momente nu sunt de pastrat doar pentru noi.


In perioada 15 Iunie – 15 August 2023, Fundatia pentru copii Sansa la Viitor a derulat proiectul ”Diz/abilitatea viitorului nostru comun – copiii!”, prin intermediul caruia a asigurat sedinte de recuperare medicala neuromotorie pentru 25 de copii cu dizabilitati cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani. Proiectul a fost finantat de compania Transelectrica SA.

109 views0 comments
bottom of page