top of page

Copilul meu s-a nascut prematur, ce trebuie sa fac ?

Updated: Jul 31, 2023

Majoritatea copiilor nascuti între 32 si 37 de saptamani se dezvolta bine daca nu prezinta hipoxii, infectii severe, afectiuni ale cerebelului sau de ordin plumonar, pericolul de aparitie a diferitelor dizabilitati si/ sau de intarzieri in dezvoltarea normala este diminuat. Indiferent de varsta gestationala a nou-nascutului prematur este imperios necesar ca parintii sa urmeze indicatiile medicului neonatolog, sa-l inscrie in evidența medicului de familie si sa respecte controalele medicale privind urmatoarele specialitati:


· Pediatrie · Neurologie · Oftalmologie · Ortopedie · Recuperare medicală · Psihologie pediatrică


In primii doi ani de viata, prematurul are un start mai greu in comparatie cu un copil de varsta asemanatoare care a venit pe lume la termen.


Conform specialistilor, acest deficit de dezvoltare dispare in jurul varstei de 2-3 ani. In etapa prescolara, diferenta de varsta cronologica sau corectata de 2-4 luni nu mai este sesizabila. Odata cu inceperea scolii, parintii trebuie sa acorde o atentie sporita asupra oricaror situatii problematice de invatare ale copilului.



Campanie de informare si constientizare in cadrul proiectului "Prematurii de azi, viitorul de maine!" derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile .



11 views0 comments
bottom of page