top of page

Celebram viata - 17 noiembrie 2022

Updated: Jul 31, 2023

"Nimic pe lume nu e mai important decat viata unui copil." DR CATALIN CIRSTOVEANU - Sef Sectie T.I.N.N - Marie Curie.


Denumim un nou-nascut prematur, un pui de om care se naste inainte de 37 de saptamani de sarcina. Copilul care vine pe lume inainte de termen nu este intotdeauna pregatit pentru viata extrauterina si asta vine la pachet cu o serie de complicatii printre care: probleme respiratorii, gastrointestinale, imunologice, hematologice, neurologice, retinopatie de prematuritate si multe altele.



Povestea mea este povestea noastra, a tuturor mamelor de prematuri…

Primul contact cu terapia intensiva nou-nascuti - 11 mai …


O lume unde totul atarna de un fir de ata, unde speranta ia locul incertitudinilor, locul unde posibilul ia locul imposibilului, atata timp caat inima bate. Te avanti in campul de lupta, tragi aer in piept si in fata ta apare un halat alb care te conduce cu pasi siguri in fata oglinzii realitatii... si iti vezi puiul venit prea devreme, conectat la aparate; aproape ca ii auzi inima cum bate in cuibul care de acum ii ofera sustinerea si caldura pantecului tau.

E atat de fragil si totusi il simti puternic.


Cu ochii la el, asculti insiruirea de diagnostice si prognosticuri relatate de halatul alb… neintelegand totusi cum e posibil ca fiinta o 2300 de grame trebuie sa infrunte atatea probleme.


Abia atunci te revolti impotriva nedreptatii si incepi sa te intrebi: DE CE EU? DE CE COPILUL MEU? Incerci sa gasesti raspunsuri. Universul si divinitatea par sa ti se impotriveasca…! Halatul alb te indruma spre iesire cu o urma de optimism pe chip: “Mami, te asteptam la urmatoarea vizita, cele 5 minute s-au terminat".

Unele povesti se termina cu punct, altele continua cu speranta si incredere ca cel mic va deveni invingator!


Prematuritatea nu te anunta... nu te intreaba, vine si iti schimba destinul pe care tu il visai pentru familia ta!

Prematuritatea doare...pana in cele mai adanci colturi ale sufletului!

Prematuritatea nu poate fi eradicata, dar impreuna putem ajuta la recuperarea deficitului de crestere al copiilor veniti pe lume mult prea devreme!


… Astazi, multumesc tuturor celor care au facut posibil ca Bmic sa fie in bratele mele si ale familiei!

Mama de prematur,



Proiectul "Prematurii de azi, viitorul de maine!" este derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.




143 views0 comments
bottom of page