top of page

Azi celebram 1 an de la debutul proiectului "Prematurii de azi, viitorul de maine"



1 Septembrie 2022 a fost ziua in care a debutat proiectul "Prematurii de azi, viitorul de maine", prin intermediul caruia, timp de 7 luni am acordat asistenta terapeutica pentru 79 de prematuri internati in sectiile de terapie intensiva neonatala a Spitalului MS Curie, a Spitalului Prof. Dr. Panait Sarbu (Maternitatea Giulesti) si a Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Ioan (Maternitatea Bucur). 52 de mame ale bebelusilor internati in sectia de terapie intensiva a Spitalului MS Curie au beneficiat de cate 2 grupuri de suport saptamanale, cat si de sedinte de consiliere individuala. 37 de copii nascuti prematur au beneficiat sedinte de recuperare medicala in cadrul Centrului de sanatate pediatrica Iuvokids, iar 38 de parinti au beneficiat de consiliere parentala, tot in cadrul Centrului.

Proiectul „Prematurii de azi, viitorul de maine” a fost in sine o lectie pentru noi toti, cei implicati. A fost o lectie despre viata, despre moarte, despre speranta, despre deznadejde, despre bucurie, despre tristete, dar mai ales despre puterea inimaginabila care exista intr-un trupusor de cateva sute de grame, care lupta cu toate fortele sale pentru viata.

Am invatat ca, indiferent de circumstante, implicarea chiar face diferenta si ca implicarea noastra prin intermediul acestui proiect a facut diferenta intre incapacitatea de a face orice miscare si capacitatea de a sta in fundulet dupa cateva sedinte de terapie. A facut diferenta intre a avea 3 copilasi dintr-un foc, toti cu probleme de dezvoltare si a-i vedea cum ca de la luna la luna evolueaza, ca se simt mai bine si ca isi dezvolta capacitati de a face lucruri pe care inainte nu le puteau face. A facut diferenta intre disperarea unei mame care nu stia ce ii aduce ziua de maine si linistea pe care a simtit-o stiind ca cineva a fost acolo sa o asculte, sa o incurajeze si sa ii dea putere sa mearga mai departe pentru ea si pentru bebelusul conectat la aparate care lupta cu toate fortele sale sa supravietuiasca. A facut diferenta intre neputinta pe care au simtit-o doi parinti in fata unui diagnostic care le-a dat viata peste cap si puterea pe care au capatat-o de a merge mai departe si de a lupta pentru viitorul copilasului lor.

Am invatat ca in fata mortii suntem cu totii egali si ca aceasta nu face diferenta atunci cand isi ia tributul, dar in acelasi timp am invatat si ca viata trebuie celebrata, ca fiecare rostogolire si sustinere de capusor trebuie sarbatorita pentru ca asta inseamna victoria in fata prematuritatii si in fata afectiunilor cu care aceasta vine la pachet.

Am invatat ca oboseala acumulata, drumurile saptamanale facute de la centru la spitale si de la spitale inapoi la centru, acum au pierit in fata bucuriei pe care o resimtim stiind ca, prin tot efortul depus in decursul celor 7 luni, am reusit sa aducem schimbarea in viata unor bebelusi sau sa ii aducem pe calea spre recuperare pe altii. Au fost 7 luni pline de emotii si trairi pe care niciunii dintre noi, cei implicati, nu am crezut ca sa o le simtim vreodata, dar care ne-au imbogatit sufletele, deoarece cu fiecare poveste pe care am auzit-o sau la care am fost martori, am stiut ca intr-o oarecare masura, mai mica sau mai mare, am fost si noi parte din acea poveste si ca, prin tot ceea ce am facut pentru acesti copilasi si parintii lor, i-am schimbat putin firul.

Si cea mai importanta lectie invatata in urma acestui proiect este aceea ca munca noastra nu s-a terminat odata cu proiectul, ci am depus eforturi sustinute pentru a continua aceasta lupta inceputa anul 1 an de zile si in continuare cautam mijloacele necesare pentru a le veni in ajutor acestor micuti supravietuitori.


Proiectul "Prematurii de azi, viitorul de maine!" a fost derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.



13 views0 comments
bottom of page