top of page

IUVOKIDS - BMIC FOR CHILDREN

Updated: Dec 10, 2019



IUVOKIDS  - BMIC FOR CHILDREN - 


Centrul pediatric de diagnosticare si recuperare psiho-neuromoteorie

Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, fondata in anul 2017, s-a lansat intr-un lung drum al reusitelor cu pasi mici ca urmare a unei lupte grele la care un pui de Om a pornit, intr-o seara de mai, dand dovada de vointa si putere.

Noi toti ne-am luat resursa de incredere si rabdare de care aveam nevoie, pentru ca impreuna, sa incercam sa schimbam viitorul cu fiecare copil sanatos in parte, implicandu-ne in mod direct, transparent si consecvent in recuperarea afectiunilor neuromotorii pediatrice.

„Sa cresti mare” este indemnul care ne-a sustinut moralul si Se poate, cu multa iubire, incredere si rabdare, sa darami bariere, sa mergi pana la capat spre marea victorie.

Urmarim sa schimbam sintagma: „De cele mai multe ori ne confruntam cu o situatie tragica si anume, aceea de a ne hrani cu amintirea unui COPIL, pentru care nu am putut face mai MULT.”

A fi parinte pentru un copil cu probleme grave de sanatate poate fi o experienta incarcata de stres si uneori de neinteles. Parintii acestor copii, indiferent de varsta, de pregatirea sau de situatia lor materiala, au nevoie de suport psihoterapeutic si indrumare.

Fundatia pentru Copii Sansa la Viitor cauta sa identifice acele cazuri care au nevoie de sprijin, oferind evaluari si tratamente terapeutice necesare fiecarui copil in parte.

Ne dorim sa venim cu un aport considerabil pentru acesti copii prin minimalizarea conditiei, astfel sa ii ajutam sa devina prescolari, elevi, adolescenti, viitori membri de baza ai societatii.

Pe parcusul celor doi ani de activitate, Fundatia a intreprins o serie de evenimente, scopul acestora fiind de a promova obiectivele inscrise in statut, prin care se urmareste promovarea recuperarii medicale a copiilor cu deficiente neuromotorii, prin asigurarea de servicii de recuperare psihomotorie, kinetoterapie si terapii complementare.

S-au obtinut bunuri materiale care au dat startul amenajarii viitorului centru de recuperare pediatrica.

Proiectul de debut al Fundatiei pentru copii Sansa la Viitor, “Primul Pas” - centrul de recuperare pediatrica, a fost inaugurat in luna august 2019, atat pentru publicul larg cat si pentru micii luptatori ce sunt sustinuti de fundatie in mod gratuit. Centrul de sanatate pediatrica Iuvokids, autorizat conform cerintelor D.S.P Bucuresti, avand o capacitate maxima de 368 pacienti copii/zi, 8832 pacienti copii/luna, 105.984 pacienti copii/an, isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 500 mp, ce se intinde pe patru niveluri complet utilate, cu echipamente de ultima generatie pentru evaluarea pacientilor si efectuarea sedintelor de kinetoterapie, fizioterapie, masaj terapeutic/reflexogen, terapia Tomatis, terapie Fasciala, logopedie, psihologie pediatrica si terapii complementare.

In cadrul Centrului, am pus bazele Grupului de suport „Sansa la Viitor”- care presupune o relationare a consilierului cu un grup ai carui membrii au o problema comuna. Procesul de consiliere valorifica experienta si cunostintele fiecarei persoane asistate. In consilierea de grup se cristalizeaza un sentiment de comunitate, avand la baza nevoia de afiliere si apartenenta, se clarifica dorinte, nevoi si optiuni, iar autorealizarea pozitiva a fiecarui membru in parte este raportata la dinamica grupului. Scopul este acela de a evidentia calitatile parintilor, prin identificarea unor modificari produse, intr-un cadru/context cunoscut.

Parintii trebuie sa respecte si sa inteleaga toate controalele recomandate la externarea din spital, avand totodata nevoie permanenta de indrumari si sfaturi despre tot ceea ce inseamna ingrijirea unui copil cu probleme grave de sanatate. Este foarte important ca aceasta recuperare, cu un cumul de indrumari, sa inceapa precoce prin educarea si instruirea specifica a parintilor copiilor cu probleme grave de sanatate si sprijinirea lor in implementarea unor reguli si metode specifice de educatie.

Parintii devin coterapeuti in procesul de reabilitare si de integrare a copilului.

Obiectivele consilierii de grup vizeaza crearea unui mediu care sa dezvolte participantilor capacitatea de a obtine informatii si abilitati, de a capata o atitudine constructiva.

Sunt planificate exercitii de dezvoltare personala si jocuri pe roluri, acestea fiind un prilej foarte bun de a cunoaste mai bine persoanele grupului si de a reflecta asupra misiunii de parinte si a posibilitatii de a fi parinte al unui copil cu probleme grave de sanatate.

Cel mai valoros beneficiu il reprezinta crearea fireasca de relatii cu ceilalti participanti, ce sunt legati prin lucrurile dificile cu care s-au confruntat sau pe care le traiesc.

Grupul de suport ofera beneficii reale celor care isi doresc sa aiba ocazia sa-si expuna sentimentele, gandurile, situatiile problematice in care se regasesc cu copiii lor, intr-un climat de suport si sa obtina un feedback fata de propria-i situatie. Persoanele care formeaza un grup simt ca nu sunt singurele care au o “problema” sau mai multe ci, ca si altii, trec prin situatii similare si astfel grupul devine o sursa de sprijin intr-o perioada mai dificila. Este important de stiut, pentru cele/cei care se decid sa participe la sesiunile de grup, ca nu sunt presati sa vorbeasca despre cazurile lor sau sa dezvaluie anumite lucruri pe care le considera prea personale. Totusi, cu cat se vor implica mai mult, cu cat vor vorbi mai mult despre ei, despre ceea ce simt si gandesc, cu atat vor avea mai multe de castigat din aceasta experienta. Pentru parintii care au un copil cu probleme de sanatate, focusul este indreptat catre copil si catre nevoile acestuia, fie ca este vorba despre tipul de terapie pe care copilul trebuie sa o urmeze, medicatia necesara, activitatile in care acesta trebuie implicat sau de modul in care poate sa beneficieze de cea mai buna si corespunzatoare educatie. Cu toate ca nevoile copilului sunt foarte importante, acestea nu ar putea fi acoperite si satisfacute, daca parintii nu ar fi echilibrati emotional si psihic sau nu ar fi bine cu ei insisi. De aceea, pe langa interventiile necesare copilului, este nevoie ca parintii sa aiba grija de ei insisi, prin interventii special gandite pentru ei. Din pacate, putini parinti sunt atenti si la propria persoana, considerand ca este o dovada de egoism din partea lor daca nu isi indreapta toata atentia catre nevoile copilului. Tocmai din aceasta cauza, prin faptul ca interventia de acest tip imbunatateste starea emotionala a adultilor, poate avea ca beneficiu cresterea disponibilitatii emotionale a parintilor in relatia cu copilul, fiind promovata astfel starea generala de bine a familiei. Ne dorim ca aceasta activitate sa aduca informatii si o stare de bine care se va rasfrange ulterior in mod benefic asupra relatiei dintre copilul si familie. Urmarim dobandirea deplinului potential fizic, intelectual si emotional al fiecarei familii in parte.

Conform datelor oficiale, in Romania sunt inregistrati 71.245 de copii cu dizabilitati, dintre care 7000 de copii in Bucuresti. Este de datoria noastra sa-i ajutam sa se faca mari!

Acesti copii nu sunt o statistica, sunt o realitate - construim o lume in care fiecare copil are acces la ingrijire terapeutica indiferent de mijloacele materiale. Beneficiarii indirecti sunt familiile acestor copii si societatea civila carora vrem sa le redam cat mai multi copii cu scor “APGAR 10 ” din aceia care nu aveau nici macar 1% sanse de recuperare.

In timp ce interventia timpurie este un concept care ghideaza filosofia si strategiile serviciilor pentru copiii din strainatate, indiferent ca este vorba de protectie sociala, sanatate sau educatie, la noi programele de acest tip sunt in numar redus. Deficientele neuromotorii afecteaza componentele motrice ale copiilor, fiind determinate in principal de afectarea structurilor neuronale de la nivel central sau periferic, dar si de calitatea proceselor psihice care influenteaza controlul si functionarea mecanismului neuromuscular.

Obiectivul nostru este ca, prin acest proiect, sa ne aliniem standardelor la nivel European, privind recuperarea copiilor cu deficiente psiho-neuromotorii care dezvolta:

◦ deviatii de statica vertebrala (scolioza, cifoza, lordoza);

◦ deviatii ale membrelor superioare si membrelor inferioare (tal valg, platfus, var-equin, matatarsus adductus, talus varus, genuvalgum, geruvalgum, coxa-vara, etc);

◦ fracturi, operatii de sold, operatii de corectare a scoliozei;

◦ paralizii cerebrale (parapareza, tetrapareza, hemipareza);

◦ paralizii de tip periferic;

◦ distrofii musculare, amiotrofii spinale, mielomelingocel, hidrocefalie, microcefalie;

◦ sindromuri: West, Down, Hipoton, etc.;

◦ intarzieri motorii: tulburare de coordonare si echilibru, prematuritate severa.

Cautam sa asiguram un mediu propice in care sa oferim evaluari, diagnoze si planuri de terapii individuale.

Centrul de recuperare se va desfasura pe o suparafata de 5000 mp, asigurand un sistem complet de recuperare neuromotor, cu sali destinate terapiilor prin miscare active/pasive si robotizate (kinetoterapie), terapie logopedica, psihologica, fizioterapie, camera hiperbara, sauna, criosauna. De asemenea, beneficiarii acestui centru vor avea la dispozitie servicii medicale clinice de baza, fara de care, recuperarea medicala nu poate fi una corecta: cardiologie, neurologie, psihiatrie, ortopedie, pediatrie, ginecologie pediatrica, imagistica, medicina de familie, diabet si nutritie, endocrinologie, precum si asigurarea conditiilor de internare.

La capacitate maxima, centrul poate oferi servicii medicale unui numar total de 55.800 de pacienti/luna, respectiv 669.600 de pacienti/an. Totodata, poate beneficia de internare un numar de 7.200 de pacienti/an.

Prin acest cumul de servicii dedicate copiilor, urmarim “construirea” deplinului potential fizic si emotional pentru viitorul nostru comun – COPIII.

Beneficiul principal pe termen lung il constituie sustinerea copiilor in recuperarea intarzierilor in dezvoltare, dar si maximizarea beneficiilor aduse de copil in familie, prin: restabilirea aliniamentului corporal normal, dobandirea principalelor aptitudini motorii, redobandirea amplitudinii de miscare, a fortei, rezistentei musculare, recuperarea coordonarii, controlului si echilibrului, reeducarea sensibilitatii, corectarea deficitului respirator.

La terminarea sedintelor de terapie, va fi realizata o evaluare fiecarui copil in parte, pentru a se stabili rezultatele obtinute de acesta, unde parintii vor primi indrumari cu privire la pastrarea acestora pana la viitoarea programare in centru.

Urmarim dobandirea deplinului potential fizic, intelectual si emotional al fiecarei familii in parte.

Pentru unii copii pasii sunt un DAR, insa pentru altii reprezinta eforturi sustinute.

Ne dorim sa venim cu un aport considerabil pentru acesti copii prin minimalizarea conditiei, astfel incat sa-i ajutam sa devina prescolari, elevi, adolescenti, viitori membri de baza ai societatii.

Noi suntem multi, poate mai multi decat va puteti imagina! Ne cunoastem, cream relatii, legaturi menite sa faca bine, sa ajute. Ne adunam fortele pentru acesti copii speciali, puternici si nu in ultimul rand frumosi. Este de datoria noastra sa-i ajutam sa se faca mari, sa cautam cele mai eficiente terapii, si, de ce nu, sa le incercam pe toate. Traim cu speranta, ne punem capul pe perna seara si rasuflam usurati ca am razbit inca o zi.

Acesti copii au venit in viata noastra cu un scop: sa ne invete iubirea, sa ne invete rabdarea, sa ne invete ca fericirea vine din lucrurile mici. Ne-au invatat sa ne bucuram pentru un zambet, pentru un pumnisor strans care acum s-a deschis, la primul pas...inca visam multi dintre noi! Am muncit pentru toate si mai sunt multe obiective de atins. Ne continuam drumul, suntem impreuna, suntem o echipa.

Sigur suntem pe drumul corect! O calatorie incepe intotdeauna cu un singur pas si acesti copii trebuie tinuti de mana atat de parinti, cat si de noi toti!


Sa cresti mare!

139 views0 comments

Comments


bottom of page