In fiecare an, la data de 10 octombrie, este celebrata Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Aceasta zi este marcata la initiativa Federatiei Mondiale a Sanatatii Mintale, iar Organizatia Mondial a Sanatatii (OMS) sustine aceasta initiativa prin promovarea constientizarii cu privire la problemele de sanatate mintala.
Scopul general al Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale este de a spori nivelul de constientizare cu privire la problemele de sanatate mintala la nivel global si de a mobiliza eforturi pentru a aborda aceste probleme, conform OMS, asa cum este prezentat pe site-ul lor: https://www.who.int.
Aceasta zi ofera tuturor celor implicati in domeniul sanatatii mintale o oportunitate de a-si impartasi munca si de a discuta despre ceea ce trebuie facut pentru a asigura ingrijirea sanatatii mintale ca o realitate pentru oamenii din intreaga lume, potrivit OMS.
Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale din 2023 reprezinta o ocazie pentru indivizi si comunitati de a actiona in spiritul temei de anul acesta "Sanatatea mintala este un drept universal al omului", pentru a spori cunostintele, a creste nivelul de constientizare si a initia actiuni care promoveaza si protejeaza sanatatea mintala ca un drept universal al omului, conform sursei citate.
Sanatatea mintala este un drept fundamental al fiecarui individ. Toti oamenii au dreptul la cel mai inalt standard posibil de sanatate mintala, inclusiv dreptul de a fi protejati impotriva riscurilor pentru sanatatea mintala, dreptul la ingrijire disponibila, accesibila, acceptabila si de calitate si dreptul la libertate, independenta si includere in comunitate.
O buna sanatate mintala este esentiala pentru starea generala de bine si sanatate. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel mondial traiesc cu afectiuni de sanatate mintala, care pot afecta sanatatea fizica, bunastarea, relatiile interpersonale si modul de viata. De asemenea, afectiunile de sanatate mintala afecteaza tot mai multi adolescenti si tineri, conform OMS.
Problemele de sanatate mintala nu ar trebui sa fie niciodata un motiv pentru a le nega oamenilor drepturile lor fundamentale sau pentru a-i exclude de la luarea deciziilor legate de propria lor sanatate. Cu toate acestea, pe intregul glob, persoanele cu probleme de sanatate mintala continua sa se confrunte cu numeroase incalcari ale drepturilor omului. Multi dintre acestia sunt marginalizati si discriminati, in timp ce altii nu au acces la serviciile de sanatate mintala de care au nevoie sau pot accesa doar ingrijire care le incalca drepturile omului.
OMS continua sa colaboreze cu partenerii sai pentru a asigura ca sanatatea mintala este apreciata, promovata si protejata si pentru a se lua masuri urgente pentru ca fiecare individ sa poata sa-si exercite drepturile omului si sa aiba acces la ingrijirea de sanatate mintala de calitate de care are nevoie.
Sursa: agerpres.ro
Comments