top of page

Zambetul unui copil, rasplata noastra

Statisticile spun ca 1 din 10 copii se naste inainte de termen. Asta inseamna ca 1 din 10 copii are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, sa invinga sortii si sa poata porni in viata cu aceleasi sanse ca cele ale unui copil nascut la termen. Misiunea noastra este ca fiecare copil sa aiba sanse egale la recuperare si la o viata mai buna, indiferent de mediul din care provine.

Astazi, in cadrul vizitei noastre saptamanale de la Maternitatea Bucur, am avut ocazia sa o cunoastem pe Mara, un bebelus nascut prematur la doar 27 de saptamani. Desi avea doar 1600g la nastere, la numai 3 saptamani, Mara prinde puteri pe zi ce trece si speram ca in curand sa poata merge acasa, la familia ei.

Sedinta de terapie cu Mara a fost o incantare si ne-a umplut sufletele de bucurie, vazand cum cea mica a stat cumintica intreaga sedinta si mai mult, ne-a rasplatit cu cele mai frumoase zambete.

Este greu de inteles pentru noi, cei din afara, cum arata o zi obisnuita din cadrul unei sectii de neonatologie. De cum intri in salon, remarci sunetul apasator al aparatelor si te intrebi adesea, cum pot dormi cei mici in acel zgomot. Insa te apropii de un incubator si vezi un pui de om infasat care doarme atat de linistit si realizezi ca acel pui de om mai avea de stat in burtica mamei lui, inca 1-2-3-5-10 saptamani, poate mai multe. Acel incubator este acum locul unde el trebuie sa se recupereze si unde trebuie sa prinda puteri pentru a pleca acasa. Unii, mai norocosi, sunt externati mai repede, insa altii, petrec saptamani, chiar luni in acel incubator, iar daca nu beneficiaza de terapie cat sunt acolo, recuperarea lor este anevoioasa.

Sistemul medical romanesc nu are capacitatea de a acoperi absolut toate nevoile unui copil prematur, oferind doar suport medical specific, iar in cazul bebelusilor indelung spitalizati, nu exista personal terapeutic pentru a le asigura terapiile de care au nevoie pe perioada spitalizarii. Rolul terapeutilor nostri este de a lucra cu cei mici astfel incat acestia sa aiba capacitatea de a efectua miscari fiziologice in conformitate cu varsta cronologica, cum ar fi sa se rostogoleasca singuri, sa isi ridice capul, sa stea pe burtica si tot asa. Cu cat interventia este efectuata timpuriu (inca din perioada spitalizarii), cu atat ei pot recupera mai repede deficitul de crestere generat de nasterea prematura.

Implica-te si tu si trimite un SMS la 8844 cu textul IUVO si hai in comunitatea #eupot, pentru ca acesti copilasi sa nu mai fie doar o statistica, acel unu din zece!

60 views0 comments

Commentaires


bottom of page