top of page

Recomandari pentru parintii copiilor cu dizabilitati


Uneori, parintii care au copii cu dizabilitati sau handicap de invatare se pot confrunta cu dificultati in gasirea resurselor si ideilor pentru a optimiza procesul de invatare al acestora. Asadar, in continuare, va oferim o lista de sugestii menite sa-i ajute si sa le faciliteze interventia:

  1. Identificati si abordati problemele cat mai devreme posibil, ideal inainte ca copilul sa implineasca 10 ani. Anii de inceput in scoala sunt esențiali pentru a initia interventia si a preveni esecul si sentimentele de inferioritate.

  2. Ajutati copilul sa inteleaga dizabilitatea dintr-o perspectiva biologica. Evitati folosirea sau permisiunea etichetelor negative, cum ar fi "lenes", "prost" sau "inferior".

  3. Sprijiniti copilul sa invete sa identifice si sa exprime sentimentele. Incurajati-l sa foloseasca cuvinte pentru a le descrie si sa discute despre ele.

  4. Oferiti un mediu stabil si structurat acasa. Rutinele precum ora de trezire, studiu si culcare sunt esentiale pentru copiii mici. Insistati ca micutul sa invete aceste rutine si sa-si asume responsabilitatea pentru a le respecta.

  5. Ajutati copilul sa-si descopere puterile si sa le puna in valoare. Urmariti abilitatile si competentele sale in diferite domenii. Este posibil sa fie nevoie sa experimentati diverse activitati pentru a gasi ceea ce i se potriveste cel mai bine.

  6. Nu fortati lucrurile ca pedeapsa sau ca o metoda de a-l motiva pe copil sa se descurce mai bine la scoala.

  7. Implicati copilul in activitati de grup, cum ar fi echipe sportive, cluburi de fotografie sau grupuri bisericesti, pentru a dezvolta abilitatile sociale.

  8. Implementati un tabel pentru a-l lauda si recompensa pentru efort, nu doar pentru rezultatele de succes. Progresul este mai important decat notele.

  9. Ajutati-l pe copil sa-si stabileasca obiective realiste si realizabile. Increderea in sine nu poate supravietui fara succes.

  10. Nu preluati responsabilitatile copilului si nu faceti lucrurile in locul sau. Oferiti ajutor si supravegheati, dar nu va asumati niciodata responsabilitatea principala pentru indeplinirea sarcinilor copilului.

  11. Lasati copilul sa depaseasca provocari si sa se confrunte cu obstacole. Determinarea si rezistenta il vor ajuta sa depasească dificultatile.

  12. Nu renuntati niciodata si pastrati speranta vie. Nu lasati copilul sa se descurajeze sau sa foloseasca scuze pentru a nu incerca. Esecul inseamna sa nu incerci deloc.

  13. Ajutați copilul sa exploreze diverse activitati, interese si sa isi faca prieteni. Experimentati multe lucruri si mentineti-l implicat in ele. Varietatea stimuleaza creierul si contribuie la dezvoltare.

  14. Utilizati toate interventiile adecvate. Pe langa serviciile scolare, puteti beneficia si de resurse externe atunci cand este necesar.

  15. Oferiti o metoda de invatare multimodala, interactiva si practica. Copiii cu dizabilitati invata mai eficient prin actiune, nu doar vorbind despre subiecte.

Si cel mai important, fiti alaturi de el si aratati-i asta. Nu uitati ca dumneavoastra sunteti omul lui de incredere si in dumneavoastra sta puterea lui. Uniti, puteti trece peste aceasta bariera impusa de dizabilitate.



3 views0 comments

Comments


bottom of page