top of page

Metode, tehnici de recuperare prin kinetoterapie si terapii complementare pentru prematuri

Updated: Jul 31, 2023

Copiii nascuti inainte de termen, pot dezvolta intarzieri motorii din pricina prematuritatii. Pentru a face diferenta intre intarzierile motorii datorate prematuritatii si cele patologice, copilul nascut inainte de termen este evaluat in functie de varsta ajustata. Programul kinetoterapeutic aplicat urmareste pasii de dezvoltare ai copilului si realizarea achizitiilor motorii in functie de varsta ajustata. Pentru recuperarea intarzierilor motorii trebuie avute in vedere cateva aspecte specifice prematurilor: acestia prezinta flexie fiziologica diminuata sau absenta care apare in funcție de timpul petrecut in pantecul mamei. Parintii observa efectele hipotoniei prin intarzierea controlului si sustinerea capului. De retinut pentru parinti este faptul ca fara controlul capului nici o alta achizitie motorie nu poate fi realizata! Uterul asigura deasemenea si o stimulare vestibulara constanta, insa copilul nascut prematur petrece destul de mult timp spitalizat, fiind de cele mai multe ori imobilizat pentru ingrijire medicala specifica, astfel acesta nu beneficiaza de stimulare vestibulara dupa nastere. Programul kinetoterapeutic urmareste stimularea sistemului vestibular, responsabil pentru detectarea pozitiei capului, echilibrului sau integrarii reflexului vestibulo-ocular.

In primele saptamani de viata, bebelusii sunt supusi periodic unor evaluari in urma carora medicul constata daca aceste automatisme functioneaza normal. Raspunsul slab sau absenta unui reflex poate fi urmare a unei nasteri premature, a unei suferinte fetale sau poate indica anumite afectiuni. Pe de alta parte, persisteta unui reflex pe o perioada indelungata poate indica anumite probleme ale sistemului nervos.

Unele dintre cele mai importante reflexe sunt:

· Reflexul de pregatire pentru supt - este determinat de atingerea coltului gurii nou-nascutului si dispare la varsta de 4 luni.

· Reflexul de supt - se produce prin atingerea obrazului si coltului gurii, incepand din saptamana 32 si definitivandu-se in saptamana 36.

· Reflexul Moro - este provocat de zgomot puternic si dispare după 5-6 luni.

· Reflexul de apucare - stimuleaza palma copilului cu degetul aratator si dispare dupa 5-6 luni.

· Reflexul Babinski - se evalueaza punand presiune pe talpa nou-nascutului si se mentine pana la 5-6 luni.



Planul terapeutic pentru recuperarea copilului nascut inainte de termen poate fi influentat si de alte situatii de ordin medical precum: hemoragii intraventriculare retinopatia de prematuritate osteopenia de prematuritate displazia bronhopulmonara.

Kinetoterapia aplicata prematurilor trebuie să debuteze la recomandarea medicului specialist, imediat ce starea medicala o permite sau dupa externare, astfel incat decalajul dintre varsta cronologica si varsta ajustata sa fie cat mai mic, iar achizitiile motorii din primele luni de viata sa fie cat mai repede recuperate.

Kinetoterapia pediatrica in cazul copiilor nascuti prematur utilizeaza tehnici precum: posturari, tractiuni, stretching, mobilizari pasive si active, stimulare senzoriala, masaj terapeutic, reeducare proprioceptiva (Bobath, Kabath), tehnici pentru coloana vertebrala, kinesiotaping, kinetoterapie respiratorie si exercitii prin joc.

Un bebeluș dezvoltat armonios psihic si fizic prezinta un tonus bun fiind deschis catre cunoastere si relationare cu cei din jur.



Campanie de informare si constientizare in cadrul proiectului "Prematurii de azi, viitorul de maine!" derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile .



9 views0 comments
bottom of page