Dintotdeauna nasterea umana a fost legata, pe langa un cumul de sentimente si trairi unice, si de suferinta fizica. Uneori, insa, descoperi ca maternitatea incepe cu cele mai amare lacrimi, primele 24 de ore din viata copilului tau devenind cele mai importante din viata ta din viata voastra de familie.
Nasterea prematura este insotita de multe emotii!
Simti un soc, urmat de suferinta, vina, tristete, iar apoi speranta. Nasterea prematura poate determina aparitia starilor de anxietate, manifestata prin simptome specifice: ganduri negative persistente cu privire la starea de sanatate a copilului, ingrijorare excesiva privind capacitatea de a fi o mama suficient de buna, tendinta de izolare, lipsa de energie psihica si senzatia de gol mental, interiorizare si durere sufleteasca.
Tristetea postpartum, denumita si baby blues debuteaza in prima saptamana dupa nastere, fiind un sentiment normal, experimentat de 70% dintre mame. Acestea tind sa planga mai ușor, apare teama pentru viata si/sau sanatatea copilului, tulburari de somn si de apetit, stari de confuzie, iritabilitate si invinovatirea pentru nasterea prematura. Starea aceasta nu ar trebui sa dureze mai mult de 2-3 saptamani de la nastere, insa daca situatia persista este nevoie de ajutor de specialitate, evitand astfel aparitia unei depresii severe.
Spre deosebire de baby blues, depresia postpartum prezinta acelasi simptome, insa nu dispare in cateva saptamani si este o problema serioasa ce nu trebuie ignorata. Depresia netratata a mamei poate afecta copilul, astfel ca trebuie luate masuri cat mai rapid cu putinta.
Tulburarea de stres post-traumatic - postpartum face parte din categoria tulburarilor de anxietate si poate aparea atunci cand experienta nasterii premature a fost traumatica pentru mama. Aceasta se poate instala indiferent daca pericolul a fost unul real sau unul doar perceput ca fiind real.
Psihologul are un rol esential in momentele de vulnerabilitate emotionala ale mamei, acesta iti faciliteaza un mediu sigur acceptare, fara judecata in care iti poti da voie să te deschizi, sa spui in cuvinte lucrurile nespuse ci doar simtite, dureroase, confuze si ambivalente pentru a aduce claritate in mintea si in sufletul tau. Elimini confuzia si haosul si vei putea descoperi propriile resurse si modul in care sa le folosesti pentru a ajunge la echilibru fizic si emotional atat de necesare pentru a putea creste un copil sanatos emotional. Astfel vei reusi sa iti identifici gandurile automate, credintele adanc inradacinate, erorile de gandire care determina comportamente automate vei invata cum sa preiei controlul asupra ta, astfel incat sa poti gestiona mai usor mediul extern.
In concluzie, nu trebuie sa treci singura prin asta, psihologul va fi alaturi de tine si te va sprijini in toata aceasta perioada plina de incercari, pentru ca tu sa reusesti sa fii cat mai prezenta si mai puternica pentru copilul tau.
Provocarile legate de nasterea prematura te vor afecta mai putin, pentru ca vei invata sa le faci fata mult mai ușor. Relatiile cu oamenii din jur vor fi mai echilibrate, mai armonioase, mai autentice vei fi mult mai ancorata in clipa prezenta si optimista cu privire la viitor, vei accepta mai usor tot ce tine de trecut si vei gestiona cu mai multa usurinta orice se intampla.
Campanie de informare si constientizare in cadrul proiectului "Prematurii de azi, viitorul de maine!" derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile .
Comments