top of page

In lume sunt aproape 240 de milioane de copii cu dizabilitati

Arata cea mai cuprinzatoare analiza statistica realizata de UNICEF



Potrivit unui proaspat raport al UNICEF, aproximativ 240 de milioane de copii din intreaga lume se estimeaza ca se confrunta cu dizabilitati. Raportul evidentiaza ca acesti copii se afla intr-o pozitie de dezavantaj in comparatie cu cei care nu au dizabilitati in ceea ce priveste multe aspecte ale bunastarii lor.

Henrietta Fore, Directorul Executiv al UNICEF, a subliniat ca această noua cercetare confirma ceea ce se stia deja, si anume ca, copiii cu dizabilitati se confrunta cu numeroase provocari, care sunt adesea accentuate. De la accesul la educatie pana la posibilitatea de a primi afectiune in copilarie, raportul arata ca sansele copiilor cu dizabilitati de a fi inclusi si auziti sunt mai scazute in majoritatea aspectelor. Prea des, acesti copii sunt lasati in urma.

Acest raport se bazeaza pe date comparabile internationale din 42 de tari si exploreaza peste 60 de indicatori legati de bunastarea copiilor, inclusiv nutritia, sanatatea, accesul la apa si igiena, protectia impotriva violentei si educatia. Indicatorii sunt analizati in functie de criterii precum tipul si gravitatea dizabilitatilor, sex, situatia economica si țara de provenienta. Raportul evidentiaza obstacolele care impiedica participarea deplina a copiilor cu dizabilitati in societatea lor si modul in care aceste obstacole au adesea consecinte negative asupra sanatatii si vietii sociale.

Comparativ cu cei fara dizabilitati, copiii cu dizabilitati se confrunta cu o serie de dezavantaje, precum o probabilitate mai mica de a beneficia de stimulare si afectiune in copilaria timpurie, de a dobandi competente de baza in citire si aritmetica, si mai mare de a suferi de distrofie si deficit de crestere, precum si de a prezenta simptome de infectie respiratorie acuta. De asemenea, acesti copii au o probabilitate mai mare si de a nu merge niciodata la scoala, de a nu fi inclusi in invatamantul primar, gimnazial sau secundar superior, de a se simti nefericiti sau discriminati, precum si de a fi supusi unor pedepse corporale severe.

Cu toate acestea, experienta dizabilitatii variaza semnificativ in functie de tipul dizabilitatii, locul de trai si accesul la servicii. Acest lucru subliniaza necesitatea de a dezvolta solutii personalizate pentru a aborda inechitatile.

Raportul pune accentul pe accesul la educatie ca una dintre temele centrale. Cu toate ca educatia este considerata fundamentala, copiii cu dizabilitati continua sa se confrunte cu dificultati in acest domeniu. Cei care au dificultati in comunicare si ingrijire se confrunta cu cele mai mari obstacole in ceea ce priveste participarea la scoala. Rata de includere scolara este mai mica pentru acesti copii, iar diferentele devin si mai mari cand se ia in considerare gravitatea dizabilitatii.

Declaratia Mariei Alexandrova subliniaza importanta educatiei incluzive si necesitatea de a asigura ca toti copiii, indiferent de dizabilitatile lor, au acces la o educatie de calitate:

"Educatia incluziva nu ar trebui niciodata sa fie considerata un lux. De-a lungul prea multor ani, copiii cu dizabilitati au fost exclusi intr-un mod care nu ar trebui sa se întâmple in societatea noastra. Experienta mea de viata ca o femeie cu dizabilitati confirma cu tarie aceasta afirmatie", a subliniat Maria Alexandrova, in varsta de 20 de ani, o tanara din Bulgaria dedicata promovarii educatiei incluzive. "Niciun copil, in special cei mai vulnerabili, nu ar trebui sa se simta singur in lupta pentru drepturile lor. Este esential ca guvernele, alte parti interesate si organizatiile neguvernamentale sa ia masuri pentru a se asigura ca copiii cu dizabilitati au acces egal si incluziv la educatie."

Sursa: unicef.org

1 view0 comments

Comments


bottom of page