top of page

Dizabilitatea si provocarile care vin cu ea


Dizabilitatea face parte din conditia umana. Aproape oricine va experimenta la un moment dat in viata o dizabilitate temporara, iar cei care ajung la varste inaintate vor intalni tot mai des dificultati in functionare. Majoritatea familiilor au un membru cu dizabilitate, iar multi indivizi fara dizabilitati isi asuma responsabilitatea de a sprijini si ingriji rudele si prietenii lor cu dizabilitati.

Conceptul de dizabilitate este complex, dinamic, multidimensional si contestat. Acest termen cuprinde deteriorari, limitari ale activitatii si restrictii ale participarii, referindu-se la aspectele negative ale interactiunii dintre un individ (cu o anumita stare de sanatate) si factorii contextuali care il inconjoara (factori personali si de mediu).

Dizabilitatea rezulta din interactiunea dintre persoanele cu dizabilitati si barierele de atitudine si de mediu care impiedica participarea lor deplina si efectiva in societate, in conditii egale cu ceilalti. Atitudinile negative fata de dizabilitate pot conduce la tratament discriminatoriu al persoanelor cu dizabilitati, cum ar fi copii care ii batjocoresc pe colegii cu dizabilitati la scoala, soferi de autobuze care nu sprijina accesul calatorilor cu dizabilitati, angajatori care discrimineaza persoanele cu dizabilitati sau necunoscuti care rad de persoanele cu dizabilitati.

Aceste atitudini si comportamente negative au efecte adverse atat asupra copiilor, cat si asupra adultilor cu dizabilitati, conducand la scaderea increderii in sine si la o participare sociala redusa.

Dizabilitatea poate fi experimentata atat de un copil nascut cu o afectiune congenitala, cum ar fi paralizia cerebrala, cat si de un tanar soldat care si-a pierdut piciorul in urma unei mine antipersonal, o femeie de varsta mijlocie cu artrita grava sau o persoana in varsta care sufera de dementa. Aceste conditii de sanatate pot fi vizibile sau invizibile, temporare sau pe termen lung, statice, episodice sau progresive, dureroase sau fara consecinte.

Generalizarile legate de "dizabilitate" sau de "persoanele cu dizabilitati" pot fi inselatoare. Persoanele cu dizabilitati au diferiti factori personali, cum ar fi sexul, varsta, statutul socio-economic, sexualitatea, etnia sau mostenirea culturala. Fiecare dintre ei are propriile preferinte si reactii fata de dizabilitate. De asemenea, desi dizabilitatea este asociata cu dezavantajul, nu toate persoanele cu dizabilitati se confrunta cu aceleasi niveluri de dezavantaj.

Persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate mentala sau cu dizabilitati intelectuale sunt mai dezavantajate in multe privinte decat cele care se confrunta cu afectiuni fizice sau senzoriale.

Dizabilitatea este o chestiune legata de drepturile omului, deoarece:

  • Persoanele cu dizabilitati se confrunta cu nedreptati, de exemplu, atunci cand li se refuza dreptul la angajare sau educatie din cauza dizabilitatii lor.

  • Persoanele cu dizabilitati sunt supuse violarii demnitatii, de exemplu, atunci cand sunt supuse la violenta, abuz, prejudecati sau lipsa de respect din cauza dizabilitatii lor.

  • Unora dintre persoanele cu dizabilitati li se neaga autonomia, de exemplu, atunci cand sunt supuse sterilizarii involuntare sau cand sunt internate in institutii impotriva vointei lor, sau cand li se refuza drepturile legale din cauza dizabilitatii lor.

Conventia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (CRPD) subliniaza drepturile civile, culturale, politice, sociale si economice ale persoanelor cu dizabilitati si are scopul de a promova si proteja deplina si egala promovare a drepturilor omului si libertatilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati si de a promova respectul pentru demnitatea lor inerenta.

Articolul 3 al CRPD evidentiaza urmatoarele principii generale:

  1. Respect pentru demnitatea inerenta, autonomia individuala, inclusiv libertatea de a lua propriile decizii si independenta persoanelor.

  2. Non-discriminarea.

  3. Participarea deplina si efectiva si incluziunea in societate.

  4. Respect pentru diferente si acceptarea persoanelor cu dizabilitati ca parte a diversitatii umane si a umanitatii.

  5. Egalitatea de sanse.

  6. Accesibilitate.

  7. Egalitatea dintre barbati si femei.

  8. Respect pentru capacitatea de dezvoltare a copiilor cu dizabilitati si respect pentru drepturile lor de a-si pastra identitatile.

Sta in puterea noastra sa facem din lumea in care traim, o lume mai buna si pentru persoanele cu dizabilitati, dar mai ales pentru copii, deoarece ai au cea mai mare nevoie de sprijinul si acceptarea noastra. Poate uneori ne intrebam ce putem face mai mult? In primul rand putem sa ne educam pe noi si pe cei din jur sa acceptam copiii cu nevoi speciale, indiferent de mediul social in care ii intalnim. Eforturile noastre de astazi isi vor pune amprenta pe copilul cu dizabilitati de maine.




1 view0 comments

Comments


bottom of page