top of page

Discriminarea si inegalitatea sanselor pentru copiii cu dizabilitati



Isi doresc egalitate de sanse, sa invete la o scoala obisnuita din cartierul lor, sa se joace cu ceilalti copii, sa aiba o familie implinita si o meserie atunci cand vor deveni adulti. Sunt visuri firesti si absolut normale, dar pe zi ce trece, aceste lucruri devin tot mai indepartate pentru ei.

Este vorba despre ei, cei peste 78.000 de copii cu dizabilitati din Romania, care in fiecare zi a vietii lor, se confrunta cu discriminarea celor din jur. Este un adevar dureros, dar adesea trecut cu vederea de fiecare dintre noi.


In spatele unei nevoi speciale se afla intotdeauna un copil minunat, plin de curiozitate si dorinta de a descoperi lumea. De multe ori, noi vedem doar dizabilitatea, insa acest copil viseaza sa devină eroul din desene animate, astronaut, doctor sau orice altceva care sa arate lumii ca este capabil de lucruri marete. Copiii ne dovedesc ca sunt adevarate comori; un simplu zambet sau o imbratisare din partea lor ne demonstreaza ca fiecare zi poate fi remarcabila. Este responsabilitatea noastra sa ii sprijinim pentru a-si atinge visele.


Una dintre cele mai dureroase amintiri pe care le poti lasa unui copil este discriminarea. Aceasta lasa cicatrici profunde in sufletul lor sensibil si, chiar daca primesc multa iubire din partea parintilor, vindecarea este dificila. Prin urmare, este crucial ca societatea sa constientizeze fenomenul discriminarii si consecintele sale, si sa actioneze ferm cand se confrunta cu astfel de situatii.

Acest copii pot fi ajutati si este de datoria noastra sa o facem. Iata cateva dintre masurile ce pot fi luate pentru a combate acest fenomen care isi pune amprenta tot mai adanc in sufletele acestor copii si ale familiilor lor:

  1. Educatia si constientizarea publicului: Organizarea de campanii de informare si sensibilizare pentru a educa publicul despre dizabilitati si efectele discriminarii. Scolile, mass-media si organizatiile comunitare pot juca un rol crucial in promovarea unei culturi a respectului si incluziunii.

  2. Formarea personalului educational: Profesorii si personalul scolar trebuie sa fie instruiti in mod adecvat pentru a intelege si a raspunde nevoilor copiilor cu dizabilitati. Aceasta include formarea in tehnici de predare incluziva si gestionarea comportamentelor discriminatorii.

  3. Implementarea politicilor anti-discriminare: Institutiile de invatamant si locurile de munca trebuie sa adopte si sa aplice politici stricte anti-discriminare. Este necesara monitorizarea constanta si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare in cazurile de discriminare.

  4. Accesibilitatea infrastructurii: Asigurarea ca toate cladirile publice si mijloacele de transport sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilitati. Aceasta include rampe, lifturi si facilitati adaptate.

  5. Sprijin pentru familii: Oferirea de sprijin psihologic si consiliere pentru familiile copiilor cu dizabilitati pentru a-i ajuta sa faca fata provocarilor si sa-si sustina copiii in mod adecvat.

Pe langa toate aceste masuri, cea mai importanta ramane educatia personala. Trebuie sa devenim mai empatici si mai intelegatori fata de acesti copii, sa ne straduim sa le intelegem nevoile si sa depasim prejudecatile atunci cand nu le intelegem comportamentele. Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi si, pas cu pas, putem extinde acest impact la nivelul intregii societati.

Lupta impotriva discriminarii copiilor cu dizabilitati este o responsabilitate comuna. Prin educatie, constientizare si actiuni concrete, putem crea o societate mai incluziva, in care fiecare copil, indiferent de abilitati, are sansa de a-ai atinge potentialul maxim. Este timpul sa ne unim eforturile si sa construim un viitor in care toti copiii sa se simta acceptati, respectati si sprijiniti in a-si urma visurile. Numai astfel putem transforma fiecare zi intr-o oportunitate remarcabila pentru toti.

5 views0 comments

Comments


bottom of page