Ce e un copil nascut inainte de termen ?
La intrebarea ce este un prematur raspunsul este un copil al carei mame ar face orice ii sta in putinta sa isi salveze puiul. O mama de prematur este o femeie cu sufletul zdrobit de durere, care ar face tot ceea ce nu stia ca exista pana atunci, doar ca bebe sa fie bine si sa il poata strange in brate macar putin, sa ii poata vedea zambetul sau sa deschida ochii si sa o priveasca in sufletul nemarginit de iubire.
Ce faci atunci cand copilul vine pe lume mai devreme si nimic din ceea ce ti-ai imaginat nu se intampla?
Te trezesti in mijlocul unui “cosmar”, asa cum descriu majoritatea mamelor, bebelusii lor sunt luati imediat de catre echipa medicala neonatala pentru a se interveni cat mai repede, iar mama ramane cu un “gol” imens, astfel instalandu-se anxietatea de separare atat pentru ea, cat si pentru copil, nici unul dintre ei nefiind pregatit pentru ceea ce va urma.
Iar de multe ori nici nu se stie ce va urma!
Eu ca mama de prematur, am simtit asta ca odata cu golirea uterului si sufletul meu s-a golit. Aceasta “goliciune” tradusa ca si neputinta reprezinta apogeul durerii sufletesti de mama. Insa, sufletele noastre de mame sunt la fel, dincolo de diagnostice, de varsta, de etnie sau de profesie.
Aceasta este definitia comunitatii formate de mamele copiilor aflati la Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul Marie Curie, unde o mama in varsta de 13 ani simte la fel precum cea cu mai multi copii, sau cea care este in varsta 45 de ani. Iubirea neconditionata si puterea de care dau dovada aceste simple femei, devenite eroine peste noapte, sunt un exemplu pentru noi toti.
Multe dintre noi nu am avut ocazia sa vedem sau sa auzim, sau ca exista aceste situatii in care un trup atat de fragil si in suferinta al unui copilas, poate proaspat operat pe inimiora lui mica, uneori de dimensiuni inimaginabil de mici, intubat, cu multe aparate care il mentin in viata, poate tresari la atingerea, auzul sau mirosul mamei.
Invatam astfel ca iubirea se poate raspandi prin toti porii si este mai puternica decat orice obstacol. Definit ca ,,zid”, incubatorul il poate coplesi atat pe cel mic, dar si intreaga familie. Amutiti de vestea socanta ca bebelusul … are sanse de supravietuire… infime.
,,Nu am cum sa il ajut, mi-as dori sa fiu eu in locul lui, sa pot suporta eu durerile lui, dar am incredere in Dumnezeu ca va fi bine! Copilul meu este un luptator!,, sunt vorbele unei mame care isi astepta bebelusul in varsta de 8 zile sa iasa dintr-o operatie extrem de complicata.
Sunt mame care au purtat gemeni, iar unul a incetat din viata, fie pe parcursul sarcinii in timpul nasterii sau dupa nastere, ceea ce face ca truma sa fie sim ai mare, deoarece nu numai ca au pierdut deja un copilas, insa nesiguranta zilei de maine le umbreste speranta zilei de maine pentru copilasul ramas in viata.
Astfel se identifica mai multe etape pe care le parcurge o mama pentru a asimila noua realitate din care fac parte cu totii:
Amorteala, soc, negare – sentimentul de ireal ce apare odata cu primirea vestilor cu privire la starea de sanatate a celui mic, de aici si importanta modalitatii cu care medicii le comunica parintilor starea de sanatate a bebelusului.
Dorinta puternica de a fi cu bebelusul si revolta: tristete, plans incontrolabil, anxietate, depresie, autoinvinovatire, neputinta, coplesire, furie (pe Dumnezeu, familie sau pe sine)
Reorganizare: a invata cum sa ai grija de bebe si cum sa ii administrezi medicamentatia, oxigenul, mesele prin gavaj etc, cum sa le spui sau le prezinti cunoscutilor starea lui, cum va fi viata ta de acum inainte etc.
Ce ar trebui sa faca o mama de prematur pentru a putea merge mai departe in noul context de viata, pentru ca viata cu siguranta nu va mai fi la fel dupa o astfel de experienta:
Sa accepte realitatea si sa isi insuseasca diagnosticele bebelusului.
Sa asimileze suferinta, peirderea si trauma prin care au trecut cu totii, ca familie si sa lucreze la acest lucru in mod constant cu specialisti in domeniu.
Sa se adapteze situatiei actuale si sa se re/integreze in societate, atat ea cat si copilul si sa accepte.
Sa gaseasca o modalitate coping prin care sa poata sa mearga mai departe, de exemplu sedintele de psihoterapie sunt o alternativa optima.
In cadrul grupului de suport dedicat mamelor prin proiectul “Prematurii de azi, viitorul de maine!” pot afirma faptul ca suferinta fiecarei persoane este precum suferinta tuturor si in acelasi timp suferinta fiecareia este precum suferinta niciunei alteia aflate in aceeasi situatie.
Mama, de dincolo de diagnostic, invata sa-si armonizeze durerea, iubirea si suferinta cu fiecare farama de speranta si incredere in copilul lor.
”Capul sus! Dumnezeu da cele mai mari batalii celor mai bravi Soldati”, semnat - o mama de prematur, nascuta prematur.
Alexandra Diaconu, Psiholog
Proiectul "Prematurii de azi, viitorul de maine!" este derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.
www.instaredebine.ro #InStareDeBine #ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #FDSC #sansalaviitor #prematuriideaziviitoruldemaine
Commentaires