Aceasta zi creste gradul de constientizare cu privire la provocarile nasterii premature si celebreaza viata copiilor prematuri si a familiilor acestora din intreaga lume.
Anul acesta Ziua Mondiala a Prematuritatii se desfasoara sub sloganul:
"Actiuni mici, IMPACT MARE: Contactul piele-la-piele, imediat dupa nastere, pentru toti nou-nascutii, oriunde, si in maternitate si acasa."
Nasterea prematura este principala cauza de deces la copiii cu varsta sub cinci ani. Anual, la nivel mondial, se nasc prematur in jur de 15 milioane de copii, adica aproximativ 1 din 10.
Denumim un nou-nascut prematur, un pui de om care se naste inainte de 37 de saptamani de sarcina. Copilul care vine pe lume inainte de termen nu este intotdeauna pregatit pentru viata extrauterina si asta vine la pachet cu o serie de complicatii printre care: probleme respiratorii, gastrointestinale, imunologice, hematologice, neurologice, retinopatie de prematuritate si multe altele.
In lumina sloganului pentru acest an este evidentiata importanta contactului piele-la-piele in procesul de recuperare a prematurilor. Este dovedit stiintific ca această practica nu doar reduce semnificativ ratele de mortalitate si sepsis, ci si deschide calea catre o ingrijire neonatala mai eficienta si empatica.
Contactul imediat piele-la-piele intre mama si copil nu doar sustine sanatatea fizica a nou-nascutului, ci consolideaza de asemenea legaturile emotionale esentiale. Incurajarea alaptarii si adoptarea ingrijirii de tip Kangaroo Mother Care (KMC) ca practica standard, demonstreaza ca o schimbare de paradigma in modul in care este perceputa ingrijirea neonatala.
Ziua Mondiala a Prematuritatii vizeaza promovarea unei viziuni in care familia, inclusiv mama si copilul, formeaza un nucleu inseparabil in cadrul ingrijirii medicale perinatale. Prin aceasta abordare se doreste transformarea modelului "clasic" de ingrijire neonatala, si aducerea in prim-plan a conexiunii profunde dintre parinti si nou-nascuti, oferind astfel fiecarui copil prematur sansa optima de a se dezvolta sanatos si fericit.
In final, incheiem cu speranta ca aceasta Zi Mondiala a Prematuritatii sa fie un moment de constientizare si angajament pentru o schimbare durabila si sa contribuie la transformarea radicala a modului in care privim si gestionam ingrijirea copiilor prematuri, aducand lumina si speranta in viata fiecarui mic luptator care-si incepe calatoria in lumea noastra.
Comments