top of page

Afectiuni neuromotrii ale prematurilor

Updated: Jul 31, 2023

Copiii nascuti prematur pot avea mai multe probleme de sanatate decat copiii nascuti la termen. Afectiuniile neuromotorii, care afecteaza dezvoltarea sistemului nervos si a miscarilor, sunt printre cele mai frecvente probleme ale copiilor nascuti prematur. Aceste afectiuni pot fi cauzate de un numar de factori, inclusiv nivelul scazut de maturitate a creierului si a sistemului nervos in momentul nasterii.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni in cazul copiilor prematuri este paralizia cerebrala. Aceasta reprezinta o afectiune cronica care afecteaza miscarile si controlul muscular, fiind determinata de leziuni ale creierului care apar inainte, in timpul sau dupa nastere.

Paralizia cerebrala poate varia de la forme usoare ( rigiditate diminuata) pana la forme severe, care pot limita complet capacitatea de a merge sau de a vorbi.

O alta afectiune neuromotorie care poate aparea in cazul copiilor nascuti inainte de termen este hipotonia musculara. Aceasta se caracterizeaza prin tonusul muscular scazut, astfel cei mici prezinta o musculatura flasca. Hipotonia musculara netratata limiteaza miscarea de orice tip a copilului.

In plus, prematurii pot prezenta si alte tipuri de afectiuni neuromotorii cum ar fi tulburarile de alimentatie, acestea pot duce la dificultati de crestere si de dezvoltare.


Proiectul "Prematurii de azi, viitorul de maine!"ofera sansa ca acesti copii sa beneficieze de terapie recuperatorie din primul minut in care medicul specialist recomanda.
Proiectul "Prematurii de azi, viitorul de maine!" este derulat de Fundatia pentru copii Sansa la Viitor, finantat prin programul "In Stare de Bine", sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

35 views0 comments

コメント


bottom of page